Detaylar
13. Dünya Tasarım ve Sanat Konferansı 25-27Eylül 2025 tarihlerinde Ürgüp/ Nevşehir’de Dünya Eğitim Araştırmaları Derneği (KKTC) ve Kapadokya Üniversitesi ev sahipliğinde (Türkiye-Ürgüp/Nevşehir) “Sanat, Siyaset ve Hayata Dair” temasıyla düzenlenecektir.
Eylül 2025'te sizi Türkiye'de ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz.
“Sanat, Siyaset ve Hayata Dair” temasının ele alındığı 13. Dünya Tasarım ve Sanat Konferansı (WCDA-2025); birinci dünya savaşı sonrasının Yeniden Hayata! mottosunun güncellik kazandığı günümüzde, sanat, siyaset, hayat ilişkisinin gücünü sorgulamayı hedefliyor.
Kongrenin odağında, modernin yeniyi yücelten, postmodernin büyük anlatıları sona erdiren anlayışı; Lev Kreft’in sanat-siyaset rejimine dair ulus-inşası, özerklik ve avangard modelleri, 20.yy avangartlarının, hayattan kopuk olmakla eleştirdiği modernizm ve modern estetizmi; modernitenin içine düştüğü sanat siyaset ikilemi; Avangartların, devrim yapma idealleri; Frankfurt Okulunun, sanatın siyasetle sınırlarını belirsizleştirmesi; Postmodernizmin her şey mübah söylemi ve daha pek çokları var. 1990’larla başlayan küreselleşme ve getirileri; kültür emperyalizmi; insanın tahtan indirilişi, gerçeğin kaybedilişi, hayatı dönüştüren sayısal dünya ve tartışma alanları var. Yapay zekâ, blok zinciri, arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti, büyük verisi ve daha niceleri karşısında yabancılaşan toplumun değerleri, etkileşimi ve iletişim ağları var.
Sanat ve hayat arasındaki sınırları sarsan Arthur Danto 1960’lar sanatın sonu’dur derken yeni bir başlangıcı işaret etmişti. Bu görüşe 1990’larda Gilles Deleuze, sanat, yaratmak iletişim kurmak değil, direnmektir söylemiyle, Francis Fukuyama ise tarihin sonu teziyle cevap vermiş; on yıl sonra Donald Kuspit, sanatın siyasetle iç içe geçtiğini, hayatın içinde kaybolduğunu bu nedenle sanatın sonunun sanatı’nın çağdaş sanat olduğu iddiasını dile getirmişti.
Aynı tarihlerde Ranciere, sanat ve siyasetin birbirleriyle ilişkili olsunlar mı olmasınlar mı diye sorulacak iki sabit ve ayrı gerçeklik olmadığını; sanat ve siyasetin, duyulur olanın paylaşılma biçimi olduğunu rejimine bağlı olduğunu, söyleyerek tartışmayı ilerletmişti. Bugün sanat ve siyasetin birbirlerini her alanda iten, çeken, yok eden, dönüştüren ya da değiştiren birer güç olup olmadığına ilişkin tartışmalar devam ediyor. thesis. A decade later, Donald Kuspit argued that contemporary art marked the end of art due to its entanglement with politics and its absorption into everyday life. Around the same period, Jacques Rancière advanced the debate by asserting that art and politics are not fixed, separate realities to be either connected or disconnected, but rather distinct modes of organizing the sensory world, each governed by its own regime of expression.
Ancak gerçeklikten kopuş, yapay zekâ egemenliği gibi toplumu değiştiren sayısal kültürün pek çok başlığı da tartışma konularına eklenmiş durumda.
Dünya Tasarım ve Sanat Konferansı, sanatın toplumsal, siyasal ve bireysel yaşam üzerindeki etkilerini tartışmak, rolünü keşfetmek isteyen sanatçıların, düşünürlerin, akademisyenlerin ya da ilgililerin bir araya gelerek farklı bakış açılarını paylaşmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen uluslararası bir etkinliktir.
THEMES
Education, Art, and Design in the Context of Environmental Issues and Sustainability
Digital Natives, Digital Immigrants
The Interaction Between Digitalized Society, Life, and Art
The Meaning, Function, and Transformative Power of Art in Different Cultures
The Role, Method, and Value of Education in Future Design
City, Settlement, Housing, and Life
Architecture, Environment, and Art Culture
Parallel Universes: The Implications of the Multiverse Concept
The Architecture of Politics / The Politics of Architecture
Art Spaces and Art Education
The Art Market, Economy, and Its Place in the Global Market
Art, Psychology, and Mental Health
Art and Migration
Political, Social, and Economic Links Between Art and Society
Refugees, Urban Life, and Housing Issues
Social Inequality
The Theory/Ideology of Social and Individual Development
The Impact of Artificial Intelligence on Life, Art, and Society